Barranc d’Enseu

Gerri de la Sal - Pallars Sobirà. Vèrtex #200

L’Enseu, afluent per la ribera orogràfica esquerra de la Noguera Pallaresa, és un riu amb trams engorjats i altres de frondosa vegetació. Presenta un cabal molt variable que acostuma a resistir fins i tot en l’època del pitjor estiatge. No presenta gaires dificultats i és molt recomanable per a la iniciació.

ACCÉS
De la Pobla de Segur seguim la ctra. N-260 direcció a Sort i, 1 km abans de Gerri de la Sal, prenem a la dreta la carretera cap a Bresca i Baén. Es recomana fer una combinació amb 2 vehicles: amb el primer (el de recollida) pujarem cap a Bresca, però uns 3 km després de deixar l’N-260, ens desviarem a l’esquerra per una pista forestal direcció Enseu. Deixem el cotxe en un revolt tancat a l’esquerra, on la pista s’enfila cap al poble. Amb l’altre vehicle pujarem per la carretera esmentada abans fins a Baén. Seguim una pista a la dreta del poble fins a una masia que queda a uns 200 m. Ja a peu, baixem cap a la dreta gairebé sense rastres de camí fins al llit del barranc.

DESCRIPCIÓ DEL DESCENS
Després de caminar una estona trobem uns ressalts amb un ràpel de 3 m. Després ve una zona oberta envoltada de bosc on hi ha un ressalt aïllat (4 m). El barranc es tanca i enllacem 7 ressalts (màxim de 4 m) que en poques ocasions poden saltar-se. Una nova zona de bosc dóna pas a un tram engorjat amb un tobogan i un parell de pous de dimensions semblants. Després de 2 ressalts curts el barranc es torna a obrir i veiem una canonada. Seguim per 2 ràpels (5 i 6 m), retrobem el bosc i veiem una sortida evident a la dreta. A l’esquerra del mur d’una antiga presa trobem la instal•lació del ràpel de 20 m, el qual és seguit d’un altre de 5 m. En aquest tram espectacular la molsa i la tosca dificulten la recuperació de les cordes. Després vénen 2 ràpels, de 9 i 6 m, i trobem a la dreta una canalització que marca el final del descens.

RETORN
Seguim la canalització uns 300 m entre l’espessa vegetació fins a veure uns camps a l’esquerra. Hi baixem en direcció a una torre elèctrica i a la pista forestal on havíem aparcat el cotxe de recollida.

Recorregut: 2.600 m
Desnivell: 280 m
Dificultat: baixa. Ràpel de 20 m molt vertical. Hi ha diverses escapatòries.
Horaris: 3 h – 3:30 h, més 20 min de retorn.
Equipament: instal•lacions en bon estat, però amb algunes bagues força envellides.
Material: 1 corda de 50 m i 1 de 20, o 2 de 30 m.
Època aconsellable: d’abril a mitjan novembre. Poc recomanable en estius de gran sequera.
Bibliografia i cartografia:
•    MIRALLES, P. Guia pràctica del descens de barrancs i engorjats de Catalunya. IEES, 1993.
•    Pallars Sobirà – 26. Esc. 1:50.000. ICC, 2003.

TEXT: Oriol Guasch