Barranc de Manyanet

Vall de Manyanet - Pallars Jussà. Vèrtex #212

Aquest descens, situat en una de les zones més boniques del Pirineu lleidatà, és molt poc conegut a causa de la seva situació apartada dels circuits normals de descens de barrancs. És un descens força vistós, amb un cabal d’aigua molt important que fa que la seva visita només sigui recomanable a l’estiu. Actualment hi ha un projecte de construcció d’unes pistes d’esquí a la zona. Això podria afectar l’accés i el descens del barranc, però encara no s’ha iniciat cap obra.

L’ITINERARI
Un primer ressalt de 3 m seguit d’un pou de 5 ens fan apreciar el bon cabal que hi ha. Continua un seguit de pous de 2, 10, 2, 6 i 11 m, més un tram sense problemes. Després d’un ràpel de 5 m, un ressalt de 3 m ens porta a una forta rampa que ens és necessari baixar per una sèrie de ràpels flanquejats de 14, 21 i 11 m. Arribem a una agradable marmita. Seguim per una sèrie de 8 ràpels d’entre 3 i 9 m, cadascun amb la corresponent marmita de recepció. El cabal d’aigua, tot i ser elevat, no comporta cap dificultat en aquests descensos. Arribem als dos darrers ràpels, els més llargs, amb 14 i 23 m, que posen un punt i final vistós al descens. Una mica més endavant un camí a la nostra dreta ens permet pujar fins al camí d’accés que ens porta fins al vehicle.

Accés al punt de partida: des de la Pobla de Segur seguim la N-260 direcció el Pont de Suert. Després de Senterada i Sarroca de Bellera prenem un trencall a la dreta que s’enfila cap a la vall de Manyanet. Arribem al poble de Manyanet i seguim la pista que encara puja fins a una clariana on deixem el vehicle. En un extrem hi ha un camí molt visible que comença a pujar fortament. Al cap d’una estona, a l’altra banda del riu, veiem una surgència i més endavant dos trams engorjats espectaculars. Un cop passats, accedim al riu per iniciar el descens.
Primer descens: Àlex Batllori, J. Carles Juderias i Josep Guarro (156-91).
Horari: 1 h d’aproximació; 2-3 h de descens; 30 min de retorn.
Desnivell: 200 m
Època recomanable: estiu
Material: neoprè, 2 cordes de 25 m, material de recanvi i per a instal·lacions, ja que algunes poden estar deteriorades a causa de les poques visites.
Cartografia: Pallars Jussà. Esc. 1:50.000. ICC.

TEXT: Àlex Batllori