Barranc de l’Artiga

Vall de l'Artiga. Vèrtex #208

El bonic engorjat de l’Artiga constitueix, juntament amb el barranc de Marc, una visita obligada a la zona. Ambdós es poden realitzar en el mateix dia. El barranc de l’Artiga està format per 7 ràpels i salts sense perill aparent, i esdevé el descens imprescindible de l’Arièja.

ACCÉS
Des de la població d’Acs seguim la carretera en direcció a Tarascon. Just abans d’aquesta població trobem una rotonda on prenem la D-108 direcció Vic-de-Sòç i Auzat fins al poble de Marc, on agafem un trencall a la dreta que ens portarà fins a la central hidroelèctrica de l’Artiga. Aquí deixem el vehicle. A la central trobarem una escala hidrogràfica que caldrà tenir en compte a l’hora d’avaluar el cabal del barranc. Des del pàrquing, uns metres més amunt hi ha una caseta d’obra i uns rètols informatius d’aquest barranc i del de Subra. A l’esquerra dels indicadors es troba un rètol que indica el sender del refugi de Pinet. S’agafa aquest camí i a uns 50 m parteix un trencall a la dreta cap al port de l’Artiga i el pic Ròi de Bassièrs. Ens hi dirigim i uns metres més endavant hi ha unes bordes. Just abans d’arribar-hi el camí canvia bruscament de direcció. Trobem de nou uns rètols que condueixen al ja esmentat port de l’Artiga. Tot el camí està marcat amb unes marques blaves i ascendeix vertiginosament en gairebé 1 h fins al pont que creua el riu, on s’inicia el descens.

RETORN
Un cop passada la cascada de l’Artiga, trobem un salt de 6 m que marcarà el final del descens. En aquest punt, remuntem a la dreta uns metres la paret i s’agafa el camí que en 20 min ens deixarà al pàrquing.

Horaris: 1 h d’accés; 2-3 h de descens (segons grup i cabdal); 20 min de retorn.
Dificultat: grau 2-4. Amb aigua, el 5è ràpel (14 m) pot formar un drossage. Al llarg del descens hi ha múltiples escapatòries i zones segures.
Desnivell: 170 m
Longitud: 500 m
Tipus de roca: calco-esquistos.
Època recomanable: primavera, estiu i començaments de tardor.
Material: neoprè complet, 2 cordes de 20 m i casc.
Cartografia: Vicdessos 2148 OT. Esc. 1:25.000. IGN francès.

TEXT: Laura Samsó i Joan Lluís Haro