Ascensió a la Punta de las Olas

Vall de Pineta - Pirineu Aragonès. Vèrtex #213

Si mirem les Tres Sorores des d’Ainsa, observem un quart cim a la dreta del pic d’Añisclo. És la punta de Las Olas (3.022 m), un espectacular mirador sobre el canó d’Añisclo. L’ascensió des del circ de Pineta té un clar al·licient: gaudir d’un dels majors espectacles visuals de tot el Pirineu, el coll d’Añisclo. També gaudirem d’una part final d’ascensió marcadament solitària que ens farà apreciar les particulars característiques geològiques i paisatgístiques del parc nacional d’Ordesa i Mont Perdut.

L’ITINERARI
Es del refugi seguim la senyalització cap al coll d’Añisclo. Creuem el riu Cinca tot seguint les marques del GR-11. Ens endinsem al bosc per començar una feixuga pujada (15 min). Camí molt evident i costerut. Cap a la cota 1.800 desapareix el bosc i darrere nostre podem admirar el fabulós circ de la Munia. Arribem a una cruïlla (2:30 h; 1.900 m) i deixem a mà dreta el camí que recorre la Faja de la Tormosa. Seguim progressant direcció SW. La pujada continua per diferents terrasses que permeten un parell de descansos. Arribem al coll d’Añisclo (4 h; 2.453 m), pas obligat per anar de Pineta a Ordesa i un dels passos més bonics del Pirineu, àrid i rocós, amb una grandiosa panoràmica. A partir d’aquí prenem la variant del GR-11 que va cap a Góriz. A la cota 2.500 deixem a l’esquerra el sender principal per continuar per una tartera força descomposta. Ens aproximem tant com podem a la paret rocosa de la nostra dreta. Veiem el cim davant nostre i només l’hem de vorejar i pujar pel seu llom meridional. Seguim les fites durant 1:15 h més, anant amb compte amb els blocs de pedra. Superem un parell de ressalts i arribem a l’ampli pla del cim. Direcció NW i a tocar nostre queda el pic d’Añisclo o Soum de Ramond. Qui encara tingui forces i temps el podrà assolir en 1:15 h més i només 300 m de desnivell.

EL DESCENS
Ens dirigim cap al S fins a enllaçar amb el GR-11 que ve de Góriz. Anem a l’esquerra fins al coll d’Añisclo, on desfem el camí de pujada.

Accés al punt de partida: des de Bielsa prenem la carretera que remunta la vall de Pineta fins al pàrquing del refugi de Pineta (1.240 m), que trobem a l’esquerra 1 km abans del final de la carretera.
Desnivell: 1.782 m
Horari: 9 h aproximadament
Dificultat: el fort desnivell a superar i algun tram de pedra descomposta després del coll.
Època aconsellable: de juny a setembre.
Aigua: ens n’haurem de proveir a la sortida. A l’estiu és probable que els barrancs que creuem baixin absolutament secs.
Cartografia: Monte Perdido-Vignemale-La Munia. Esc. 1:30.000. Ed. Alpina.

TEXT: Josep Llusà