Arran de l’Aran

Val d'Aran - Malh dera Artiga. Vèrtex #235

Arran del límit de les valls d’Aran i Benasc, el Malh dera Artiga (2.718 m) tanca amb una paret d’unes dimensions considerables un dels circs més espectaculars d’aquest septentrional sector pirinenc. Entre l’ombra dels seus contraforts rocallosos veu la llum una canal de neu i gel ideal per ser escalada en plena primavera.

L’ITINERARI I LES SEVES CIRCUMSTÀNCIES
La via CADE consisteix en un corredor de neu d’estil clàssic, llarg i encaixonat, amb un parell de ressalts que el converteixen en una ascensió hivernal interessant. Des del poble d’Es Bòrdes, a pocs minuts de Vielha direcció França, enfilarem la carretereta de l’Artiga de Lin entre boscos frondosos i prats de conte de fades. Aparcarem en una gran esplanada, quan la carretera esdevé pista, al costat del refugi forestal que hi ha al fons de la valleta. L’aproximació, molt curta, remunta el prat que ens separa del peu de la canal en uns 10 minuts.

Aquesta via CADE és la que s’ha obert més recentment amb les sigles del Centre Acadèmic d’Escalada del CE Catalunya. La 1a ascensió va tenir lloc el 20 d’abril de 2001 a càrrec de Xavi Llanos i Dani Brugarolas en un sol atac d’unes 6 h d’escalada efectiva. Tot i que als trams més drets de la via trobareu algun pitó, es recomana dur-hi 4 claus més aviat plans, friends petits, tascons i, opcionalment, una àncora de neu i algun cargol de gel. L’època idònia per afrontar aquest corredor de proporcions descomunals és ja avançada la primavera. Per assolir-ne l’inici caldrà primer escalar un sòcol rocós sota la vertical del gran couloir a través d’un dret canaló que ens obligarà a agafar-nos a la roca si no hi ha prou gel. A continuació superem en ensemble un pendent nevat i ens endinsem a la canal, que es redreça a mesura que ens acostem a la zona central de la paret. Aquí s’ha d’atacar un ressalt molt vertical d’uns 20 m. Un pitó ens assegura el pas tot i que caldrà estirar-se al màxim per clavar els piolets. Superat el pas clau, ens queden encara un parell de trams drets, però més fàcils, que donen al final de l’escalada un sabor autènticament alpí.

Un cop a la carena podem optar per remuntar l’aresta fins al cim o baixar directament pels pendents contraris a la paret que hem escalat. Atenció a les allaus: normalment aquestes pales orientades al SE cauen de seguida que comença el bon temps, però caldrà extremar les precaucions si veiem que encara no han baixat. La resta del descens el fem per la vall de la Forcanada, rodejant el Malh dera Artiga (1.30 h des de la carena fins a l’aparcament).

Nom de la via: CADE
Dificultat: MD
Desnivell: 500 m
Orientació: nord
Cartografia: Val d’Aran. Esc. 1:40.000. Ed. Alpina.

TEXT, RESSENYA I FOTOGRAFIA: Dani Brugarolas