“Troperos” obté el premi FEEC i Flor de Neu de plata del Torelló Mountain Film


El premi FEEC i Flor de Neu de plata com a la millor fotografia de la 37a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló ha estat pel documental “Troperos” de Nicolas Detry. Aquest documental explica la feina dels gautxos en una aïllada i solitària vall del sud de  Patagònia. A través del relat dels troperos, que és el nom que reben els pastors que traslladen les ovelles d’un lloc a l’altre, s’observa el sacrifici que representa per a ells i els animals. Una estreta relació vinculada al treball i la supervivència.

Qui s’ha emportat l’Òscar del festival osonenc ha estat “Manaslu-Berg Der Speelen” de Gerald Salmina. Aquesta ha rebut el Gran Premi Vila de Torelló i Flor de Neu d’Or, però també ha guanyat el reconeixement al millor guió d’aquesta edició, amb el Premi Boreal i Flor de Neu de plata. És la biografia de Hans Kammerlander, un dels alpinistes més importants del nostre temps. Kammerlander es va fer famós el 1996 per protagonitzar l’escalada més ràpida a l’Everest i el primer descens en esquís. A  l’altre costat, la pèrdua del seu millor amic al Manaslu, el 1991. El 2017 intenta afrontar els seus records encara no superats, enfrontant-se de nou al Manaslu.

El tercer film guardonat ha estat “La ola sin fronteras” dels directors Julián i Joaquín Azulay, que ha guanyat el Premi Grandvalira i Flor de Neu de plata a la millor pel·lícula d’Esports de Muntanya. El film explica l’objectiu dels Gauchos del Mar, quan surten a explorar l’arxipèlag de les Malvines. Aquest no només és unir l’esport del surf i la natura, sinó que té el vessant humà de refer ponts de pau, trencats després de la guerra de 1982.

El Premi Quadpack Foundation que ha premiat al millor film de Cultura de Muntanya i Flor de Neu de plata, ha anat a mans de Yaser Talebi pel film “Beloved”. Un documental sobre l’extraordinària vida d’una dona de 80 anys que viu sola a les muntanyes d’Iran. Només acompanyada per les vaques i gràcies a la seva fortalesa i coratge, pot afrontar les dificultats i els moments més durs

El premi FEDME especial del Jurat i Flor de Neu de plata ha estat per la realitzadora Eloise Barbieri pel film “Ani, the nuns of Yaqen Gar”. El film explica com la mateixa realitzadora ha estat l’única persona occidental que ha pogut viure en una ciutat budista de Yaqen Gar, que potser desapareixerà degut a les intencions del govern xinès.

La Flor de Neu de plata, al millor film per votació del públic, de la secció +Xtrem de curts d’esports de muntanya ha atorgat el premi Cervesa del Montseny a “Lost in Karakorum” d’Antoine Girard i Damien Lacaze. Aquest film relata com els dos protagonistes durant l’estiu del 2018 inicien una aventura a les muntanyes del Karakorum. Es tracta d’un recorregut de 1.500 kilòmetres de vol bivac en parapent. Entre els objectius de l’aventura hi ha l’ascensió del Spantik (7.027 m), amb l’aterratge  prop del cim.

El Premi Mountain Wilderness ha estat per “The undamaged” de R. Bregar, M. Oblak i M. Avgustin. Aquesta pel·lícula mostra com un grup d’activistes format per caiaquistes, fotògrafs, càmeres i amics decideixen recórrer 23 rius entre Eslovènia i Albània, per denunciar com darrerament s’han construït o bé estan en fase de construcció nombroses preses per generar energia, la qual  cosa afectarà aquests ecosistemes. aquest procés degradador.

La Flor de Neu d’Honor se l’ha emportat l’alpinista català Òscar Cadiach. L’organització del certament ha volgut reconèixer amb aquest premi la seva carrera alpinística, però també la seva trajectòria com a realitzador de de diferents documentals sobre la seva activitat, alguns premiats, entre ells “Thalay Sagar, la muntanya del llac” o bé “En el centre de l’univers, Mont Kailas”. Més enllà de l’ascensió dels catorze vuit mils més alts del planeta sense oxigen, la trajectòria de Cadiach (Barcelona, 1952) ve marcada per la qualitat de les ascensions fetes a l’Himàlaia i al Karakorum. Cadiach ha rebut el guardó honorífic en mans del director Joan Salarich.

Òscar Cadiach al Teatre Cirviànum de Torelló. Foto: Torelló Mountain Film

Un festival ple d’activitats amb gran èxit de participació

Enguany el Festival ha reforçat el ventall d’activitats paral·leles amb la primera edició del Torelló Mountain Wines;  una fira de degustació de vins entre els quals la muntanya  hi ha jugat un paper protagonista en la seva elaboració. Entre els diferents assistens, la periodista catalana Empar Moliner també ha participat en una taula rodona on s’ha parlat sobre el futur del vi juntament amb alguns dels enòlegs professionals del sector.

Com cada any, la Biblioteca Dos Rius ha oferit un gran ventall d’activitats per a totes les edats des de xerrades, conferències i contes per als més petits de la casa. Durant tota la setmana al Foyer del Teatre Cirviànum també han tingut lloc diferents exposicions de fotografia, llibres i d’història.

La 37a edició ha arribat amb un rècord de pel·lícules inscrites amb 170 produccions de 28 països diferents. Pel que fa a les nacionalitats, aquest any les 170 pel·lícules presentades provenïen de 28 països diferents. La majoria eren europees, principalment de França, Espanya, Àustria o Alemanya. Però també dels Estats Units, Canadà o Austràlia. I fins i tot de països tan poc habituals com Iran, Macedònia, Kirguizistan o Mèxic.

El president de la FEEC, Jordi Merino, en el moment de l’entrega de premis.