FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 23/07/2014

La Ruta del Caracremada, a ritmes diferents i preus especials per als federats

Avantatges

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha signat un acord per oferir la Ruta del Caracremada a preus especials per als federats. En Caracremada, el considerat últim maqui de Catalunya, nasqué vora el poble de Peguera i ha donat nom a la travessa que uneix alguns dels principals massissos del Prepirineu català. La ruta, dissenyada i promoguda per l’autor de guies excursionistes i alpinista, Pako Crestas, ofereix diversos itineraris que recórren la zona muntanyosa situada entre les comarques del Berguedà, el Solsonès i l’Alt Urgell.

Els preus per als federats amb la targeta vigent preveuen descomptes en funció de la ruta i la seva durada: descompte de 10 euros per la ruta de cinc dies, descompte de 8 euros per la de quatre dies, descompte de 5 euros per la de 3 dies, i descompte de 3 euros per la de dos dies, versió runner.

La Ruta del Caracremada

caracremada-w

Per fer la Ruta del Caracremada, el promotor ha previst diferents itineraris i modalitats. En cinc o quatre etapes hi ha la travessa que va del mas del Molí de Bancells a Gósol passant per la Casa Grossa, Cal Sec, Bonner, el camí dels Afraus, Feners, l’Espà i Sorribes. També preveu les microcremades, tres voltes que visiten altres indrets com Vilacireres, la Pedra, la Puda, Moripol o el pont Cabradís.

A l’hivern hi ha la possibilitat de fer la Caraglaçada, la ruta amb raquetes de neu, que és lineal i comunica els rasos de Peguera amb la serra de Port del Comte. Fa tres nits i volta per les obagues del Pedraforca i del Verd. També hi ha la Carapedalada, la versió amb BTT, que permet diverses opcions com recórrer les remotes serres dels volts d’Alinyà, a l’Alt Urgell.

Destaquen la Caracavalcada, que es farà amb cavall, i la Caracremeitor, una versió més dura del recorregut a peu. Serà molt adient per als amants dels “100 cims”, ja que puja deu d’aquestes muntanyes: el cap de la Gallina Pelada, el pollegó Superior del Pedraforca, el Comabona, el cap del Verd, el pedró dels Quatre Batlles, el puig de les Morreres, el Cogul de Busa, el tossal de les Viudes, els Tossals i cogulló d’Estela.

Ramon Vila Capdevila, “Caracremada”

El fet més diferencial de la ruta és la reivindicació d’en Ramon Vila Capdevila, de sobrenom Moroto, Passos llargs, Peus llargs, Capità Raymond, Ramon Llaugí o Caracremada, que fou l’últim lluitador armat llibertari contra el feixisme, el darrer maqui català. El 7 d’agost de 1963, a mitjanit, caigué assassinat per les bales de la Guàrdia Civil en una emboscada al Bages. Finalitzava així la lluita armada a Catalunya. Fou enterrat a l’exterior del cementiri de Castellnou de Bages, sense creu ni cap referència. Actualment es construeix el Museu del Maquis a l’indret on va caure aquest últim llibertari.