Els joves del CTAC tanquen temporada a Bolívia, amb l’obertura de sis vies


Diuen que tot el que és bo s’acaba, i en aquest cas és cert. Després de tres anys, els joves del Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya (CTAC) posen punt i final a un grup que es va formar el 2017. Aquell febrer començava treballant l’escalada en gel i en terreny mixt al Pirineu i ha acabat amb una concentració d’un mes a Bolívia que ha culminat amb l’obertura de sis vies en diferent terreny.

Els joves que van participar en aquesta aventura sudamericana van ser: Júlia Busquets (Centre Excursionista de Navàs), Ruth Fornos (Centre Excursionista Alta Ribagorça), Ester Godina (Club Excursionista Madteam), Octavi Puntas (Club Esquí Berguedà (SE)), Albert Valpuesta (Centre Excursionista de Catalunya), Adrián Martínez (Centre Excursionista Parets) i Antoni Bach (Club Excursionista Moianès Independent), acompanyats dels tècnics Roger Cararach i Adrià Chueca.

El 15 de juny deixaven Barcelona amb les motxilles i petates carregats de material per passar un mes a la Cordillera Real boliviana. L’arribada a la ciutat de la Paz, ja els situa directament a gairebé 4.000 metres, començant amb rapidesa la fase inicial d’aclimatació.

La primera setmana la van passar a Quimsa Cruz, una zona minera a prop del conegut massís del Mururata, de 5.300 m, i que s’hi accedeix des del llogaret de Viloco. Allà van realitzar escalades en algunes de les nombroses agulles de roca de la zona, grimpades senzilles, i excursions als principals cims de la regió. Qualsevol activitat que es realitzi a una altura al voltant dels 5.000 metres ja és una bona primera fase per començar a posar el cos en marxa a aquestes alçades.

Els primers dies ja es feien escalades a la paret de la “Gran Muralla” i a la zona del “Saturno”, activitats sobre roca granítica perfecta i nombroses fissures, un terreny força Pirinaic en general.

Arribant al campo Alto, Illampu

La segona setmana ja es desplaçaven a la zona que ocuparia el major nombre de dies de l’expedició, uns 18. Van viatjar fins a la ciutat de Sorata per creuar fins al vessant est, al poblet miner de Cocoyo. Des d’aquest poble els esperen dos dies portejant tot el material i el menjar, amb l’ajuda també de portajadors locals.

El camp base el situen a 4.400 metres i des d’aquí duran a terme llargues caminades i la instal.lació de camps d’alçada. A alguns sectors s’hi pot arribar amb un sol campament avançat, però les zones amb més interès demanen dos dies d’accés, així que les activitats eren, la majoria, de quatre dies com a mínim.

Els cims principals d’aquesta regió son el PK 24, l’Emma Maria, la Gorra de hielo, el Pico de norte, l’Illampu i l’Ancohuma. Als dos primers cims, s’hi han realitzat nombroses activitats remarcables d’escalada en roca, donada la menor altitud dels mateixos i l’abscència de dificultats glacials:

  • Primera travessa en cresta dels cims Pk 24 – Emma Maria
  • Obertura de la via “Hora del mate”, 430 m 6c (un tascó i 2 pitons a la via) al cim de l’Emma Maria
  • Obertura de la via “Hoja de coca”, 620 m 6b (un pitó a la via) al cim de l’Emma Maria.

Al mateix temps, una mica més al sud, es feien les primeres activitats alpines, concretament a la Gorra de hielo, de 5.740 metres d’altitud:

  • Obertura de “L’entrada del mànec”, 180 m nous, més aresta sud. Accés d’un dia glaciar, activitat alpina i descens. Repetició dos dies més tard per integrants del centre.

Encara una mica més al sud s’estava desenvolupant una altra activitat remarcable, en un pilar verge situat al sector de l’agulla Yacuma, de 6.100 metres. El pilar citat restava encara per escalar, segurament per la seva situació entre muntanyes de sis mil metres. Amb una alçada de 5.970 m resulta ser una muntanya amb una bonica escalada, tant o més interessant que els més altius veïns.

  • Obertura del “Pilar de les Viscachas”, 315 m 6c. Accés de 2 dies glaciar i escalada mixte a l’aresta cimera. Roca a la part inferior.

Dos dies més tard, una cordada va accedir al mateix circ atrets per una visible i evident aresta de neu. En dos dies van accedir-hi pel glaciar i van realitzar aquesta obertura al Pico Yacuma:

  • Obertura de l’aresta est al pico Yacuma de 6.050 m

Aresta del cim Yacuma

Per acabar la llista d’activitats, cal remarcar l’ascensió del Pico Ancohuma per la seva aresta nord AD+, un cim de gran altitud, 6.400 m.

Foto portada / Liqen Media

Amb el patrocini
Julbo
Julbo