El CTAC inicia l’última concentració en gel amb grans escalades a Noruega


El Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya està arribant al final de les concentracions d’escalada en gel. Noruega estava marcada com a última del calendari, on hi faran nit durant dues setmanes, de l’1 al 15 de març. El grup, que ha estat fix durant les temporades 2017, 2018 i 2019, finalitzarà la permanència al centre amb l’expedició als Andes el proper estiu.

Els joves tenen el camp base al poble de Rjukan, a la regió de Telemark, des d’on es van movent per arribar a sectors on practicar grans escalades en gel. El poble està sitaut al sud-est de Noruega, a unes 3 hores d’Oslo. El ràpid accés des de l’aeroport de Gardemoen, i la quantitat i comoditat dels seus sectors d’escalada, han convertit Rjukan en una de les meques de l’escalada glacial europea.

L’escalada la practiquen a la vall del mateix poble, ombrívola i freda, on s’hi poden trobar una quinzena de sectors, amb una quantitat de cascades molt important. Les condicions d’aquest hivern estan sent molt irregulars en general, i això també afecta a aquestes latituds. Malgrat tot, es pot escalar un gran nombre de les clàssiques cascades de la vall.

Les activitats que han dut a terme aquesta primera setmana han estat:

Sector VEMORK BRIDGE:
Vermorkbrufoss Vest WI5

Sector UPPER GORGE:
Sabotorfossen WI5
Juvsoyla WI6
Trappfoss WI4
Lipton WI7
Rjukanfossen WI4
Svingfoss WI4

Sector KROKAN:
Les clàssiques en més bones condicions, així com vies modernes de mixte difícil.

S’ha aprofitat per visitar els sectors de Hemsedal i Laerdal, a més alçada i amb més
condicions de gel per tant durant dos dies. Les grans nevades durant aquestes dues jornades i les condicions irregulars a la muntanya han fet que només es poguessin realitzar ascensions amb esquí de muntanya en zones de pendents suaus.

Durant aquesta primera primera, els joves que han format part d’aquesta concentració han estat: Ester Godina (Club Excursionista Madteam), Octavi Puntas (Club Esquí Berguedà (SE)), Marc de Vilalta (Club Excursionista Piolet Negre), Adrián Martínez (Centre Excursionista Parets) i Ruth Fornos (Centre Excursionista Alta Ribagorça). Sempre acompanyats, evidentment, pels dos tècnics del centre, Roger Cararach i Adrià Chueca.

La propera setmana els acompanyaran, a més a més, l’Albert Valpuesta (Centre Excursionista de Catalunya), el Toni Bach (Club Excursionista Moianès Independent) i l’Èric Periago (Club Excursionista Palautordera). La Júlia Busquets (Centre Excursionista de Navàs) surt d’una petita lesió a la mà i finalment, no ha pogut participar en aquesta concentració.

Fotos / Adrià Chueca

Amb el patrocini
Julbo
Julbo