FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 11/11/2018

Anem prou segurs a la muntanya?

Formació Societat

Un interrogant i moltes respostes. La seguretat s’ha convertit en un pilar bàsic per tots aquells que fan muntanya arreu. Els darrers casos de rescats a la muntanya i les moltes preguntes que aquests han generat han servit per posar a debat el risc i la seguretat quan se surt a fer una activitat.

Amb aquests interrogants sobre la taula, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha organitzat en el marc de la Fira de la Muntanya de Vic, que s’ha celebrat entre els dies 9 i 11, una taula rodona on s’han intentat respondre les diferents preguntes que han sorgit sobre els rescats.

A la taula s’ha posat a debat el present i el futur de les mesures de seguretat a la muntanya i quins reptes s’han d’assolir per aconseguir minimitzar els possibles accidents.

El debat ha comptat amb la participació del caporal de la Unitat d’Intervenció a Muntanya dels Mossos d’EsquadraJoan Perucha, el cap dels GRAE d’Olot, Jordi Martí, la guarda del refugi d’Estanys de la Pera, Genni Archetti, l’esportista, Emma Roca i el tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya i coordinador del portal MeteomuntanyaPere Esteban.

La xerrada ha tingut una molt bona acollida entre els participants a la fira i ha aconseguit centrar l’atenció del migdia del diumenge a Vic.

El debat ha servit per explicar la situació actual pel que fa als rescats de muntanya i les diferents mesures de predicció i prevenció existents. El dubte d’on comença la imprudència i fins on podem considerar error humà ha estat un dels factors que han fet que els ponents trobessin diferents punts en comú per poder determinar una línia massa fina.

Les taxes i els possibles cobraments han portat a posar sobre la taula la sensació de trobal un protocol d’actuació que defineixi les directrius que s’han d’aplicar per poder cobrar alguns dels rescats.

Joan Perucha (UIM Mossos d’Esquadra) ha explicat amb casos pràctics la dificultat actualment per tenir un criteri fix al moment de cobrar un rescat. Perucha ha estat crític amb l’abús de la tecnologia i ha demanat més formació des de la base “la informació per anar a la muntanya segurs és molt gran a causa de la tecnologia. Però això provoca que sovint descuidem la formació i la nostra percepció sobre els possibles riscos a la muntanya”.

La dues vegades pòdium de la UTMB, Emma Roca, ha deixat clar que els esportistes d’èlit han de ser referents i han de tenir un punt més de compromís en la millora de la seguretat a la muntanya. “tothom ha de ser conscient de les seves capacitats físiques i portar el material adient per l’activitat”, ha dit Roca que ha reclamat més pedagogia.

Una pedagogia que havia posat sobre la taula la guarda del refugi dels Estanys de la Pera, Genni Archetti. Archetti ha exposat casos reals que s’ha trobat en zones properes al refugi i que l’han fet veure com la gent va poc preparada a la muntanya “ens trobem gent que surt poc preparada i amb poc coneixement. Saber fer servir un mapa i una bruixola sembla simple però és essencial”.

Eines com el portal web Meteomuntanya, han de servir per poder tenir més coneixement del que ens podem trobar abans de fer una ruta. El coordinador del portal i tècnic del Meteocat, Pere Esteban, ha volgut remarcar la funció d’una eina com aquesta “a la muntanya hi ha un factor d’incertessa pel que cal anar preparat” ha afirmat Esteban, qui ha reivindicat la feina de les entitats excursionistes amb la tasca de formació.

Una feina que ha demanat també Jordi Martí, cap dels Bombers Grae a Olot. Martí ha deixat clar que la tasca dels bombers es farà sempre i ha parlat dels valors de la muntanya “és important saber renunciar a l’activitat i cal tenir en compte que hi ha altres activitats a fer. L’avís de rescat s’ha de donar des del primer moment i que quedi clar que el rescat es farà sempre, després es decidirà si es cobra”.

La FEEC va mostrar el seu posicionament fa pocs dies en un comunicat on segueix apostant per la formació i la legislació per intentar minimitzar l’impacte dels accidents a la muntanya.