FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Fem muntanya

/

Natura

Segell Petjada Verda

Una tendència que s’observava en els darrers anys, i que els protocols aplicats pel COVID-19 van accentuar, és que la muntanya estava patint una sobre freqüentació. En els darrers anys els gestors dels espais naturals estan treballant per reduir al màxim l’impacte de la sobre-freqüentació dels espais i com usuaris d’aquests espais, creiem que tenim el deure d’aportar el nostre gra de sorra amb aquest segell.

Després de la bona acollida de la primera versió del Segell Petjada Verda-FEEC, creiem que el qüestionari s’havia d’adaptar al nivell de les sol·licituds. L’impacte ambiental que pot generar un esdeveniment de 100 participants no és el mateix que l’impacte que genera un de 1.000, en termes de generació de residus, contaminació acústica o degradació del sòl, per posar alguns exemples. És important remarcar que els impactes provocats pels esdeveniments a la muntanya, devaluen els seus valors naturals.

El segell es fonamenta en el Codi de Bones Pràctiques (CBP) que es va redactar a l’any 2017 per un grup de treball multidisciplinari en el que va participar l’administració i diferents actors del territori, entre ells la FEEC. El CBP té com objectiu mitigar el màxim els impactes ambientals a la muntanya provocats principalment per les curses a la muntanya i incrementar la qualitat dels esdeveniments organitzats. Us recomanem la seva lectura aquí.

Cal remarcar que el segell Petjada Verda-FEEC només té en compte aspectes medi ambientals i els valors del territori. Es dona per suposat que qualsevol organització o entitat que sol·liciti el segell Petjada Verda-FEEC ha tingut en compte els aspectes de seguretat i compleix amb els reglaments i normatives esportives.

Per assegurar la seva viabilitat  i perdurabilitat, així com la seva qualitat, aquest segell tindrà un cost de 300 € per a entitats externes a la FEEC, essent bonificat per les entitats federades. El cost és per esdeveniment tenint una durabilitat de 2 anys. Passat aquest temps el preu de la renovació serà de 100 €.