Senderisme a la Vall de la Maurienne (Parc Nacional de La Vanoise, Alps francesos)

Data de l'esdeveniment:
23/07/2019
Data de fi:
30/07/2019
Població:
Barcelona (08030)
Comarca:
Barcelonès
Telèfon:
688920377
Web:
En la categoria:
Caminades de resistència
Organitza:
CORDADA, ASSOCIACIÓ EXCURSIONISTA

1er grup: del 23 al 30 de juliol
2on grup: del 1 al 8 d’agost
El “Parc Nacional de la Vanoise”, va ser el primer Parc creat a França i constitueix un dels espais protegits més grans dels Alps.

Una natura plena de força i un ancestral bagatge cultural es combinen al Parc i li donen la seva identitat.
A la vall hi ha petits pobles i llogarets que encara conserven l’arquitectura tradicional. A les vessants de les muntanyes, en els “hameaux” (petits grups de cases situades en zones elevades i de pastures) encara es pot veure la vida dels pastors i l’elaboració del famós formatge “Beaufort”, considerat com “Be de Deu”.
Pel que fa a la natura, aquí com a la resta dels Alps, és del tot imponent. S’hi pot trobat multitud de llacs d’origen glacial, forts torrents que excaven gorgues espectaculars, salts d’aigua, glaceres, boscos, praderies… La flora en aquesta època de l’any és espectacular i els prats són plens de flors de mides i colors diferents.
En aquesta ocasió visitarem la Vall de la Maurienne, una de les valls alpines més llargues.
Està conformada i recorreguda pel riu de l’Arc que es troba al Parc Nacional de La Vanoise i al massís del Mont-Cenis (meitat francès, meitat italià).
La nostra estada la farem a la part alta de la vall “Haute Maurienne” on es concentren els paisatges més espectaculars.
Les excursions són de nivell mig i no cal carregar pes perquè són rutes d’una jornada.

Excursions previstes:
1er dia: viatge i excursió del Llac de Mont-Cenis al Fort de la Ronce.
Distància: 5 km
Desnivell: 250 m

El llac situat al coll de Mon-Cenis és i ha estat terra de fronteres, per això hi ha tot un seguit de fortificacions en desús que ara afortunadament en temps de pau estan en l’oblit davant la mirada de les vaques i marmotes de la zona.
Farem una bonica passejada per un ambient d’alta muntanya, fins a veure el Fort de la Ronce una d’aquestes fortificacions. Amb una visió privilegiada del llac i coll de Mont-Cenis.

2n dia: Ruta dels llacs de Termignon.
Distància: 12 km
Desnivell: 450 m
(baixada optativa de 7 km i 650 m)

Preciosa i fàcil ruta amb paisatges brutals que ens durà a visitar un munt de llacs, sense fer gaire desnivell en un entorn fantàstic, amb la visió de muntanyes emblemàtiques com “La Gran Casse”. Un autobús ens farà la major part de la pujada, de baixada es podrà optar per tornar amb l’autobús o fer la baixada a peu fins a Termignon. (es poden fer dos grups)

3er dia: Lac de la Sabine
Distància: 17 km
Desnivell: 571 m

Tornem a la zona del Mont-Cenis per fer una excursió “com il faut”, és a dir, una mica més llarga que la passejada del primer dia. Passarem pel bonic refugi del Petit Mont Cenis, situat en un lloc preciós, i per una granja on es fabrica el formatge de forma artesanal amb la llet de les vaques que pasturen tranquil·lament per la zona. Enfilarem la vall fins al llac, de nou a la frontera amb Itàlia. És el més gran però no l’únic, la ruta circular que farem ens portarà a visitar diferents ivons molt bonics.

4rt dia: Cirque des Evettes:
Distància: 14 km
Desnivell: 620 m

En aquesta excursió visitarem un dels circs glaciars més bonics dels Alps. Es tracta d’un gran circ on hi ha cinc llacs envoltats d’altes muntanyes i on el torrent de desguaç forma tot un sistema d’aigües tortes. S’hi pot observar els sediments glaciars i com les petites plantes, especialment adaptades a aquest medi, van colonitzant-los. Farem un recorregut que ens portarà fins al mateix front de la glacera on neix el torrent i on s’hi troba un gran salt d’aigua.

5è dia: Val de Aussois
Distància: 15 km (+2 km optatius)
Desnivell: 650 m (+400 m optatius)

En aquesta ruta també hi ha llacs, dos al fons de la vall una mica més domesticats ja que s’han fet dos grans embasaments, però no per això son menys bonics. Es troben envoltats de boscos d’avets, pi negre i prats on abunden les marmotes. Un dels llacs és plenament salvatge i format per una glacera de la Fournache, dominada per la silueta de la impressionant Dent de Parrache, i on és freqüent veure isards i cabirols en llibertat.
Farem una ruta circular per tota la vall i passarem per 5 refugis de muntanya.

6è dia: Balcon du Carró
Distància fins al refugi: 13 km
Desnivell: + 300 m / 700 m

Sortiem del Coll de l’Isearn, situat al final de la vall per fer una excursió en balcó, és a dir, planera i molt enlairada, que ens portarà fins al refugi du Carró.
Les vistes són espectaculars durant tota l’excursió. Es pot veure tota la vall de la Maurienne on s’hi observen totes les seves muntanyes i glaceres que sembla que tinguem a tocar.

7è dia: Gorgues de Malpasset i el Grand Cocor
Distància: 6 km (+ 7 km optatius)
Desnivell: 250 m (+ 700 m optatius)

El darrer dia visitarem la vall de d’Isère, una vall secundària preciosa. Allà és on neix aquest gran riu de França. Ens endinsarem a la vall pel camí de les gorgues de Malpaset, un congost per on circula encaixonada. Passat aquest camí s’obre una gran vall coberta de prats “marmoteros” i envoltada de grans cims.
Al fons de la vall hi ha un refugi. Qui vulgui es pots quedar a descansar i gaudir del paisatge i la resta farem un cim, El Gran Cocor, fronterer amb Itàlia, un tres mil assequible i amb vistes espectaculars.
Preus:
Socis: 280 €
Socis “30”: 275 €
Socis “60”: 270 €
No socis: 290 €
Inclou: organització i guiatge.
No inclou: transport ni allotjament.
Preu de l’allotjament en règim de mitja pensió: esmorzar, sopar i dormir tots els dies: 260 €
Per mes informació poseu-vos en contacte amb secretaria.
LES PLACES SÓN MOLT LIMITADES. En principi el màxim són 8 places però en cas que pugés un cotxe des de Barcelona es podria ampliar fins a 12 persones.