Projecció audiovisual ‘Seguint la petjada dels Càtars o bons homes GR 107’

Data de l'esdeveniment:
21/09/2018
Data de fi:
21/09/2018
Població:
Castellar del Vallès (08211)
Comarca:
Vallès Occidental
Lloc:
Centre Excursionista de Casteller del Vallès
En la categoria:
Activitats culturals
Organitza:
CENTRE EXCTA. DE CASTELLAR
Manel Figuera i Tomàs Mas vindran de nou al Centre Excursionista de Castellar del Vallès a presentar la segona part de  l’audiovisual: Seguint la petjada dels càtars o Bons Homes GR 107 el divendres 21 de setembre a les 20:30. En aquesta ocasió podrem visualitzar les imatges
compreses en el tram de camí entre Bellver de Cerdanya i l’arribada al Castell del Montsegur.
El camí dels Bons homes, o GR 107, és un sender de llarg recorregut, d’entre 185,71 i 205,2 quilòmetres, entre el santuari de Queralt (Berguedà) i el castell de Montsegur (País de Foix, Occitània), que es pot fer a peu, a cavall i en la majoria de trams amb bicicleta de muntanya. Els bons homes o els bons cristians eren els termes amb què els càtars es referien a ells mateixos.
L’any 1995, dins d’un projecte de col·laboració entre dos organismes de desenvolupament socioeconòmic (el Consorci de Promoció i Iniciatives Cercs-
Berguedà i Ariège Expansion), sorgeix la iniciativa del Camí dels Bons Homes. Els consell Comarcals del Berguedà, de la Cerdanya i més endavant també el de l’Alt Urgell s’hi van adherir per tal de coordinar i donar més difusió a diferents esdeveniments en relació al passat medieval i càtar als seus territoris. Les Jornades dels Refugis Càtars són la base d’aquesta iniciativa. El Camí dels Bons Homes s’ha convertit, en aquest sentit, en un exemple d’èxit, tant pel que fa a la planificació com a la promoció, la gestió i l’avaluació i ha aconseguir posicionar-se no solament en l’àmbit comarcal i de país, sinó també internacionalment. El camí disposa d’un consell regulador, format per entitats públiques i privades, que en té cura del manteniment i de la senyalització.
El Camí dels Bons Homes, convertit en el GR-107, ofereix la possibilitat de recórrer les rutes de migració que van utilitzar els càtars, entre els segles XII i XIV, quan fugien de la persecució de la croada contra ells i de la Inquisició. Ressegueix les petjades del catarisme a través de viles medievals, d’esglésies romàniques i de castells. Aquesta és una ruta que, a banda del seu vessant històric, circula per la zona protegida del Parc Natural del Cadí-Moixeró i permet contemplar paisatges bonics i de visitar pobles i nuclis de muntanya, indrets que conserven llegendes i tradicions molt antigues.
És imprescindible, abans d’iniciar la ruta, documentar-se sobre les característiques del recorregut i dotar-se del material necessari. L’itinerari principal surt del santuari de Queralt, passa per Peguera i per Gósol, baixa a Bagà i pel coll de Pendís arriba a Bellver de Cerdanya. Després es dirigeix a Prullans i per la vall de la Llosa assoleix la portella Blanca. Per la vall de Campcardós, encara cerdana, davalla a Porta i s’enfila al coll de Pimorent per entrar a l’Arieja. Un cop en territori occità, passa per l’Ospitalet, Merenç i la vall d’Orlú per arribar finalment a Montsegur i al seu castell. Hi ha algunes variants tant al Berguedà com a l’Arieja, entre les quals la que recorre la vall de les Vésines.