Pic de Néouvielle (3.091 m)

Data de l'esdeveniment:
15/09/2018
Data de fi:
16/09/2018
Població:
Barcelona (08030)
Comarca:
Barcelonès
Telèfon:
933469604
Web:
En la categoria:
Excursionisme
Organitza:
AGRUP.EXCTA. MUNTANYA

CICLE D’ALTA MUNTANYA 2018.
Accés: procedents de Bielsa, continuar cap a la població francesa de Fabian, i per la carretera D-929 direcció a la Reserve Naturelle de Néouvielle.
Situació: Massís de Néouvielle (França)
Punt de partida: Lac d’Aubert (2.160 m)
Horari: de 5:30 h a 6:30 h
Desnivell: uns 1.100 metres aproximadament
Dificultat: fàcil (F+). Pendents de neu de fins a 40º a la pala d’accés a l’aresta NE del Pic de Néouvielle. Grimpada de grau I+ en el recorregut per l’aresta NE en els últims metres abans del cim i en els primers metres del descens del cim per l’aresta NW.

Pic de Néouvielle, situat al Nord del Massís Pic Long-Néouvielle. És aquest un nucli de muntanyes insòlit: està despenjat de l’eix central de la serralada, una dotzena dels seus cims supera els tres mil metres, té nombrosos i importants llacs i posseeix còmodes accessos que, lamentablement, contribueixen a la deterioració ecològica de tan privilegiat espai natural. El terme Neóuvielle (Nèu vielha) ens recorda el caràcter perpetu del mantell nival (Neus velles).

Descripció del recorregut:
Sortim des de la presa del Lac d’Aubert i recorrerem tot el mur de contenció fins al final, on comença un camí molt evident, que puja per una vessant herbosa amb nombroses roques sortint del terra. En aquest punt tindrem com a referència el Point de Ramougn.
Deixem a la nostra esquerra el desviament que va cap al Lac de Cap de Long. El pendent va de menys a més i en alguna ocasió haurem d’ajudar-nos de les mans per superar algun ressalt de roca. Poc després entrem en una zona de grans blocs que, seguint les fites, no tindrem gaires problemes per passar. Cap als 2.500 metres comencem a trobar alguna gelera. A l’esquerra trobarem el desviament que ens portaria a pujar el Ramougn.
Anem remuntant el vessant seguint les fites mentre anem girant cap al sud. Entrem a la zona de grans blocs, que ja no abandonarem fins al cim. Seguim les fites, la qual cosa no evita que haguem d’usar les mans diverses vegades.
Al peu del mur cimer trobem una petita canal, a l’esquerra del cim del Néouvielle, que se supera sense massa complicacions encara. Sortim de la canal i arribem a la cresta cimera, apuntant-nos a la Glacera del Ramougn. Després seguim un curt corredor horitzontal i, després de superar amb precaució unes plaques polides, arribem al cim del Pic de Néouvielle.
Descens: pel mateix itinerari de pujada.
Opcions de pernoctació: acampada bivac a la zona del Lac d’Aubert.

Reunió prèvia: dimarts 13 de setembre a les 21 h al local social.
Material necessari: Roba i equipament adient per alta muntanya, botes de muntanya impermeables, paraneus, ulleres de sol, motxilla de muntanya, grampons, piolet, aigua i menjar per les sortides, farmaciola personal. Material complet d’acampada o bivac.

Inscripcions: al 933469604 dimarts i dijous de 19 h a 22 h o a aem@aemuntanya.cat