Cicle d’Audiovsuals de Muntanya i Aventura de Calldetenes

Data de l'esdeveniment:
16/02/2018
Data de fi:
23/03/2018
Població:
Calldetenes (08506)
Comarca:
Osona
Telèfon:
686479236
Web:
En la categoria:
Activitats culturals
Organitza:
CLUB EXCTA. CALLDETENES

Divendres 16 de febrer:

ESTIL ALPÍ, L’ÚNICA MANERA D’ENTENDRE L’ALPINISME
Protagonista: Oriol Baró, un dels màxims exponents de l’alpinisme català d’avui
Durada: 50 min
L’Oriol Baró és un pirineista de la Vall de Boí, terreny excepcional per a la pràctica dels esports de muntanya. Des dels Pirineus fins a les muntanyes asiàtiques i americanes l’Oriol ha gaudit del seu terreny de joc predilecte, les grans parets mixtes. L’audiovisual se centra en dues vies noves obertes al Nepal l’any 2016.

HOMO MONTSERRATINUS
Direcció: Samuel Colomer
Durada: 73 min
Els continguts del documental se centren en la recerca dels valors de l’escalada, la cordada i les diferents concepcions d’aquesta disciplina. L’exposició d’un ideari conjunt de veus reconegudes en l’escalada montserratina va construint el fil del llargmetratge. Es comparen les conductes socials actuals de consum amb la tradició de l’escalada i la muntanya. Alhora, es comparen l’escalada esportiva i l’escalada clàssica i tradicional, enteses com a complementàries dins un mateix terreny de joc, però que històricament han generat controvèrsies i confusions. A partir d’aquí, s’exposen idees i reflexions sobre la moral de l’escalada que no està escrita. El debat, que inclou el respecte per l’entorn i el patrimoni de la muntanya de Montserrat, pren forma al voltant dels conceptes com “seguretat” i “evolució”. També apareixen al documental continguts sobre el risc, la por, el preu dels objectius o el significat del repte o les limitacions humanes.
Els participants del documental són veus emblemàtiques, de diferents generacions i estils. Tot s’il·lustra amb imatges espectaculars de les grans parets del massís, d’escalades a vies clàssiques i a vies de futur que marquen tendències.
Homo Montserratinus és un document inèdit, un testimoni històric, tant pels seus continguts com per les persones que hi participen. És un reconeixement necessari de l’escalada endèmica de la muntanya de Montserrat, el bressol de l’alpinisme català.

Divendres 23 de febrer:

URKO, ESCALANDO EL PRESENTE
Protagonista: Urko Carmona, Campió del món de paraescalada
Direcció: Vicente Holgado
Durada: 39 min
Urko Carmona, tres vegades campió del món de paraescalada, després de revalidar el títol el setembre de 2014 a Xixón, s’enfila de nou a la roca per filmar aquest documental. “Urko, escalando el presente” és un viatge de dos anys a través de l’univers particular d’aquest jove escalador, que amb només 16 anys va perdre la cama en un accident de trànsit. Lluny de deixar de banda l’esport que tan li apassionava, va treballar amb constància fins a convertir-se en una referència de la paraescalada a nivell nacional i internacional.
Una història de superació, amistat i valor que ens acosta a la seva filosofia de vida, al seu dia a dia, ple de reptes i preocupacions, amb una connexió íntima amb la naturalesa i l’hinduisme. Una història de caigudes, però també de passió per coronar el cim. Una història sobre l’Urko, sobre la vida d’un campió del món que viu a la seva furgoneta.

ISLÀNDIA AMB UN PARELL DE RODES
Protagonista: Sergi Fernández, autor de l’aventura i el llibre “7 desiertos con un par de ruedas”
Durada: 23 min
Volcans fumejants, glaceres immenses, vents infinits, deserts de lava, tempestes de sorra, grans rius de desgel… Al solitari interior d’Islàndia, més enllà de la carretera que dóna la volta a l’illa, l’aventura consisteix a saber adaptar-se a les lleis de la natura. En Sergi Fernández, de conunparderuedas.com, ha passat tres estius pedalant per aquelles contrades, descobrint mica en mica les solitàries highlands. Al documental ens explica les seves experiències i ens parla de com creu que es pot fer realitat un viatge en bicicleta i autosuficiència pels deserts de l’interior de l’illa.

LA ISLÀNDIA GELADA
Direcció: Pep Hubach, autor de corriolsdellum.com
Durada: 8 min
Arran d’un viatge a l’illa l’any 2017 amb els seus amics, en Pep elabora aquesta petita, però gran gravació que t’endinsa a les esquerdes del glaciar Vatnajokull i a la península de Troll.