FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 248

Pallars Sobirà: va sobre rodes

Maig-juny 2013

BICICLETA DE MUNTANYA

Parc Natural de l’Alt Pirineu. Pedals del nord
El Parc Natural de l’Alt Pirineu, creat el 2003, és el més gran de tot Catalunya i es concentra majoritàriament a la comarca del Pallars Sobirà, però també a la de l’Alt Urgell. Aquesta travessa lineal en BTT, des del pla de Beret fins a Sort, us permetrà conèixer totes les parts del Parc: valls d’Àneu, vall de Cardós, vall Ferrera, vall de Santa Magdalena i massís de l’Orri. Tot plegat en un preciós ambient d’alta muntanya on encara es pot assaborir plenament la tranquil·litat.
TEXT: David Guiu i Olga Rovira

EXCURSIONISME

Gokyo i campament base de l’Everest. Un tast de cel
L’Himàlaia, el conjunt gegantí de serralades d’Àsia, culmina en l’Everest (8.848 m), el pic més alt de la Terra. Això és més que conegut, però no tothom té la sort de poder observar de prop la muntanya més emblemàtica del planeta. Aquesta és una crònica del trekking de l’Everest, que no es limita a recórrer la glacera del Khumbu, sinó que hi salta des de la vall de Gokyo, miranda de quatre vuit mils. Una travessia exigent i a la vegada espectacular, amb la fita d’assolir el mític campament base de l’Everest.
TEXT: F. Xavier Ambròs i Huguet

EXCURSIONISME I ESCALADA EN ROCA

Travessa del Pirineu català per les crestes. Pirineisme a ultrança
L’estiu de 1986 els guies francesos Louis Audoubert i Guy Panozzo van enllestir la travessa de tots els Pirineus per la divisòria d’aigües entre la península Ibèrica i la resta del continent europeu. Només la primera meitat, de la Mediterrània al massís de la Maladeta, presenta unes xifres interessants: 400 km de cresta, més de 300 cims (24 dels quals superen els 3.000 m), dificultat màxima d’escalada de V+, prop de 50.000 m de desnivell positiu… Però l’interès no rau en la magnitud dels números, sinó en la immensitat de la serralada i en les emocions que aquesta provoca.
TEXT: Albert Valldepérez i Joan Escalé

100 CIMS

Caminar, escriure, fotografiar… Entre la multitud d’activitats que organitza i coordina la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, una de les més destacades i amb més participants és el repte dels “100 cims”, una iniciativa que va néixer l’estiu de 2006 i que gaudeix d’una salut de ferro. Gairebé set anys d’activitat i 1.500 participants així ho corroboren.
TEXT: redacció de Vèrtex

RAIDS

Raids d’esport de muntanya. Aventura per a tots els públics
Cursa a peu, caiac, bicicleta de muntanya, proves de cordes, patins en línia, orientació. Són algunes de les moltes i variades disciplines que podem trobar en un raid d’esports de muntanya, una activitat multidisciplinària on té cabuda un públic d’allò més variat, des de l’esportista més ben preparat fins al novell.
TEXT: redacció vèrtex

EXCURSIONISME

Pont del Diable. Excursió al passat
A la vora de la Mediterrània hi ha una preciosa ciutat carregada de llum i de passat que dóna capitalitat a un vast terme municipal envoltat de platges de sorra finíssima, de terra d’al·luvions amb hortes agonitzants i d’un conjunt humilment muntanyós format per turons i comellars amb extenses pinedes. Podríem estar parlant de moltes viles que s’ajustarien a aquesta descripció, però només una, Tarragona, té un aqüeducte romà de la categoria del Pont del Diable.
TEXT: Xavier Martorell

EXCURSIONISME

Alt Berguedà i Alt Solsonès. Alternativa a l’Alt Pirineu
Els rasos de Peguera, Ensija, serra del Verd, Port del Comte i Busa tenen un interès muntanyenc indubtable sense haver de competir amb les altures de l’eix axial pirinenc. En Caracremada, el considerat últim maqui de Catalunya, nasqué vora el poble de Peguera i ha donat nom a una travessa que uneix alguns dels principals massissos del Prepirineu català.
TEXT: Pako Crestas

ENTREVISTA

Ramon Quadrada. La mirada del fotògraf
El 19 de maig de 1926 naixia a Reus Ramon Quadrada Ornosa. 87 anys després ens rep a la seva bonica casa modernista de la capital del Baix Camp. Hi ha molta teca a explicar per part d’un excursionista i fotògraf insaciable. Durant 40 anys en Ramon ha assessorat l’edició de mapes muntanyencs, ha escrit articles d’itineraris, ha desbrossat i senyalitzat camins i ha confeccionat un esplèndid llibre fotogràfic del Montsant.
TEXT: Xavier Maduell