15è Aplec Excursionista dels Països Catalans

El Centre Excursionista d’Alcoi va ser l’encarregat durant els dies 1, 2 i 3 de novembre de 1991, del 15è Aplec Excursionista dels Països Catalans, al Preventori, paratge situat a les afores de la ciutat d’Alcoi, en un replà de la serra de Mariola, on hi ha un alberg i unes grans esplanades, en les quals es pogueren instal·lar la gran quantitat de tendes. Aquell any la participació va ser de quatre-cents vuitanta-cinc excursionistes.

La tarda del divendres tingué lloc l’acte inaugural de l’Aplec. Amb les xerrades del biòleg Carles Maria Mansanet que va parlar de la serra de Mariola com a espai natural i després es va projectar un interessant documental sobre vegetació i fauna, comentat pel periodista Miquel Abad. A les nou s’inicià el foc de camp, animat pels grups de dolçaines El Regali, d’Ontinyent, i El Baladre, de Mura.

El dissabte, es van fer dues excursions. L’una fou al Carrascar de la Font Roja, parc natural, on resta un dels escassos vestigis del bosc mediterrani al País Valencia i on s’alça el santuari de la Mare de Déu dels Lliris, patrona de la ciutat d’Alcoi. D’aquest santuari es pot pujar al mirador del Menjador, de 1.352 metres d’altitud. L’altra excursió fou al barranc del Cint, riera engorjada que fendeix els vessants orientals de la serra de Mariola (Alcoià) i conflueix amb el riu d’Alcoi dins la ciutat d’Alcoi.

Les visites culturals es centraren a visitar Alcoi, acompanyats de l’arqueòleg Josep M. Segura i l’historiador Ricard Bañó; visitaren l’església de Sant Jordi, el Casal Sant Jordi, on hi ha el museu de la Festa de Moros i Cristians, el museu dedicat a la investigació i divulgació dels vestigis arqueològics Camil Visedo Moltó, i també assistiren a la Sala d’Exposicions del Club d’Amics de la UNESCO, on s’inaugurà una interessant mostra plàstica que el grup d’artistes Alcoiart dedicaren a l’Aplec.

A la tarda, es va poder assistir a dues conferencies: l’una sobre el comerç de la neu i el seu impacte en les muntanyes del País Valencia, a càrrec de l’arqueòleg Josep M. Segura, i l’altra sobre comarques i nació, per Josep Guia. A la tarda com és costum, es reuniren els representants de les entitats que participaven en la trobada, per valorar diversos aspectes organitzatius de l’Aplec.

El diumenge, com el dia anterior, varen sortir dues excursions: l’una a la Serreta i l’altra al Castellar. La Serreta és situada a llevant de la ciutat d’Alcoi, on hi ha les restes d’un interessant poblat i santuari ibèric, l’arqueòleg Josep M. Segura va fer-ne una detallada explicació. El segon itinerari va ser al Castellar, muntanya que s’alça a ponent de la ciutat, on se situa un poblat àrab i des d’on es té un esplèndid panorama local.

Al migdia tingué lloc l’acte de cloenda, amb el parlament del president del Centre Excursionista d’Alcoi, en el qual agraí la participació i l’assistència, i anuncià que el proper Aplec se celebraria a les Illes.

 

El cartell per a anunciar 15è Aplec Excursionista dels Països Catalans, representa un jugador de pilota valenciana, fou realitzat per l’artista alcoià Antoni Miró