Aplec Excursionista dels Països Catalans

El 42è Aplec Excursionista dels Països Catalans se celebra a les Terres del Sénia

La 42a edició de l’aplec excursionista dels Països Catalans torna als orígens i recordarà el primer aplec excursionista realitzat l’any 1977, al paratge de Pinar Pla, pròxim a la població de Fredes. L’Aplec acollirà novament excursionistes d’arreu dels territoris de parla catalana.

Enguany l’Aplec s’anomenarà Terres del Sénia, en referència al riu que és la porta d’entrada cap al massís dels Ports i la Tinença de Benifassà, un riu que uneix i que defineix una terra de cruïlla situada al mig dels territoris de parla catalana. Els participants podran descobrir la riquesa del patrimoni cultural i natural de les Terres del Sénia, amb el massís dels Ports, la Tinença de Benifassà, la serra de Montsià i la de Godall.

L’organització de l’Aplec va a càrrec de les següents entitats excursionistes: Agrupació Excursionista Alcanar, Centre Excursionista Ulldecona (Sudactiu), Centre Excursionista l’Esquetge de Rossell, Roca Miloca Excursionista de la Galera i el Centre Excursionista Refalgarí de la Sènia.

De l’1 i al 4 de novembre de 2018, es farà un programa variat i amb voluntat de donar a conèixer el territori, amb excursions amb diferents nivells, sortides culturals, exposicions, xerrades i actuacions musicals, amb la finalitat d’oferir-vos una bona estada.

Tots els detalls a la web: www.aplecexcursionistalasenia.cat

Inscriu-t’hi

 

 L’APLEC EXCURSIONISTA DELS PAÏSOS CATALANS

Què és l’Aplec Excursionista dels Països Catalans?

Cada any en un indret diferent, visitant la variada geografia de les terres de parla catalana, s’organitza per una bona colla d’entitats excursionistes, l’Aplec Excursionista dels Països Catalans, que any rere any han marcat i marquen el camí del retrobament en el món excursionista.

Cada any es porta la senyera a un indret de la geografia dels territoris de parla catalana, on s’agermana l’excursionisme i la llengua catalana

Els inicis

L’anhel de fomentar el coneixement i, per tant, l’apropament de l’excursionisme català organitzat cap a la resta de les terres de parla catalana ja ve de lluny, pràcticament dels seus inicis. En el primer article del reglament en constituir-se el Centre e Excursionista de Catalunya, l’any 1891, diu textualment que un dels objectius de l’entitat és visitar les terres veïnes que tenen afinitat amb Catalunya , una clara referència territorial al que avui anomenem Països Catalans. Però aquest desig dels primers excursionistes no es va quedar només en això, perquè al llarg dels anys les referències en butlletins i revistes de les entitats hi son constants, amb excursions i actes en què es visitaven aquestes terres afins al Principat. Però no fou fins el 1977 que, com diu molt bé l’excursionista mallorquí Gaspat Valero i Martí, «amb l’alba de la democràcia», es va fer realitat per primer cop una trobada que aglutinava l’excursionisme de totes les terres de parla catalana . L’indret escollit fou el tossal dels Tres Reis, prop del petit poble de Fredes, al massís del Port, lloc prou significatiu perquè hi coincideixen el Principat d e Catalunya , l’antic Regne de Valencia i l’Aragó. Va ser una iniciativa de la Secció Excursionista del Centre de Lectura de Reus, però amb el suport decidit del Centre Excursionista de València , el grup Excursionista de  l’Obra Cultural Balear, el Grup Pirinenc Excursionista a Nord-Català i el Centre Excursionista de Catalunya . Aquell any coincidí amb el setanta-cinquè aniversari de la Secció Excursionista i, amb aquell a trobada , els amics reusencs volien donar continuïtat als aplecs excursionistes de les comarques tarragonines, que s’havien celebrat fins al 1936. Però en aquesta ocasió es va estendre la convocatòria a totes les entitats dels Països Catalans.

Després ha vingut un llarg camí per moltes comarques, des del Pirineu a les muntanyes valencianes i de l’illa de Mallorca, on la convivència l’apropament han estat una de les fites més interessants que s’han assolit.

Els objectius

Els motius pels quals es convoquen aquestes trobades no han variat des dels seus inicis i no són altres que l’excursionisme i els Països Catalans.

En un document que es presentà l’any 1997, en l’assemblea de representants d’entitats durant el XXI Aplec , celebrat a Arnes (Terra Alta), es van definir aquests objectius, on es deia:

“L’excursionisme, un dels moviments socials capdavanters en la lluita per les llibertats individuals i col·lectives, l’any 1977, just a l’albor de la instauració de la democràcia, i per tant, de la llibertat de reunió i d’associació, va celebrar el 1è Aplec Excursionista dels Països Catalans, a Fredes, poble de la Tinença de Benifassà, just on conflueixen les terres d’Aragó, del País Valencià i de Catalunya, un indret emblemàtic per l’objectiu d’aquella trobada”.

En aquella data, l’Aplec va representar una primera convocatòria als excursionistes i a les entitats muntanyenques de les terres de parla catalana per tal de confluir en una trobada que l’emmarcava en un ambient distés, de reunió festiva i a l’aire   lliure.

Aquesta iniciativa, nova des del punt de vista globalitzador de Països Catalans, enllaçava amb una llarga  tradició, molt arrelada en el món excursionista, de convocar aplecs, trobades o acampades. Els primers encontres tingueren lloc, en el cas de Catalunya, l’any 1910, i al País Valencià el 1936, però limitats sempre a l’àmbit d’un país o d’unes comarques. Com ho demostren els documents que  que l’any 1927 es va celebrar el 1r Aplec Excursionista de les Comarques tarragonines, que es celebrà fins el 1936, amb la participació, cada cop més nombrosa d’excursionistes de fora de les comarques tarragonines.

Després del llarg parèntesi motivat per la Guerra Civil, el 1977 es va reprendre la celebració de l’Aplec, passant a denominar-se 1r Aplec Excursionista dels Països Catalans i 11è de les Comarques de Tarragona.

Des del primer Aplec, dues són les coordenades sobre les quals giravolten totes les convocatòries: excursionisme i Països Catalans.

  • L’EXCURSIONISME: És, sens dubte, una de les activitats culturals i esportives, més arrelades per tot arreu de les terres de parla catalana. Les més de quatre-centes entitats excursionistes al llarg i ample dels Països Catalans són una prova de la gran incidència que té l’excursionisme organitzat a la nostra societat.

Els aplecs excursionistes, situats dins aquest context no són, ni més ni menys, que un ample marc de confluència i de convivència excursionista, d’intercanvi d’experiències, d’opinions i de projectes, així com de coneixença entre els participants.

  • PAÏSOS CATALANS: El segon eix dels Aplecs parteix del fet unificador d’una mateixa llengua i la consciència i la voluntat de pertànyer a una mateixa comunitat, amb una llarga història comuna i uns trets culturals d’idèntiques arrels.

Per altra banda, l’interès pel  coneixement i per la protecció d’un patrimoni espiritual, històric i natural comú suscita la coordinació dels sabers així com la solidaritat dels esforços a l’escala de l’espai català.

Per tant, els Aplecs Excursionistes dels Països Catalans, volen ser una trobada dels excursionistes, de tots els països de parla catalana, marcada per un esperit d’apropament, solidaritat, coneixença mútua, i d’intercanvi de maneres de pensar, dins d’un espai de llibertat.

ORGANITZACIÓ. El sistema de realització dels Aplecs consisteix en una rotació anual. És a dir, cada any correspon dur la convocatòria i l’organització a una “demarcació” distinta dels Països Catalans: Principat, País Valencià, Illes Balears, Catalunya Nord i Andorra. Potser aviat, ho desitgem, s’hi afegiran la Franja de Ponent i l’Alguer.

Moltes són les tasques preparatives d’un Aplec.  Des dels aspectes d’informació i de coordinació  amb les  entitats, divulgació i propaganda (edició de cartells i programes, relació  amb els  mitjans  de comunicació) fins  a  l’adequació d’un lloc d’acampada i la creació d’una infraestructura mínima d’acolliment i de serveis i, a més, la programació de les activitats (excursions, visites culturals, animació, conferències, exposicions, dinar de cloenda …).

ACTIVITATS. Les activitats que es fan en els Aplecs són molt diverses. Les excursions es configuren com a coneixement de la contrada on es realitza la trobada, amb itineraris de muntanya seleccionats per la seva representativitat.

Les excursions amb finalitat cultural permeten als participants descobrir la riquesa del patrimoni local i comarcal.

Un altre tipus d’activitat són les explicacions culturals o divulgadores de les característiques del lloc on es fa l’encontre o, més amplament sobre algun tema, sigui en l’àmbit dels Països Catalans, sigui en l’àmbit universal. Aquestes activitats poden ser exposicions, conferències, col·loquis, àudio-visuals, o projeccions.

Extret del text aprovat en l’assemblea d’entitats excursionistes, durant el XXI Aplec Excursionista dels Països Catalans a Arnes (Terra Alta), 6/8-12-1997. Publicat al llibret del XXVII Aplec Excta. PPCC de la Vall d’Alcalà (la Marina Alta), 5/8-12-2003, organitzat pel Centre Excursionista Pedreguer.

 

Edicions anteriors de l’Aplec

EDICIÓDATESLLOCPAÍSENTITATPARTICIPANTS
41è6-10/12/2017Reus (el Baix Camp)Principat AE Catalunya de Reus, CE Reddis, SE del Centre de Lectura de Reus, SE del Club Natació Reus Ploms i SE del Reus Deportiu.425
40è28/10
1/11/2016
EsporlesIlles BalearsErmassets Club de Muntanya i Grup Excursionista d'Esporles550
39è

8-12/10/2015Pedreguer (Marina Alta)País ValenciàCentre Excursionista Pedreguer
38è5-8/12/2014Berga (el Berguedà)PrincipatCentre Excursionista de Catalunya770
37è1-3/11/2013AndorraAndorraClub Pirinenc Andorrà
36è1-4/11/2012Prada de Conflent
(Conflent)
Catalunya NordGrup Pirinenc Excursionista Nord-català712
35è 29-31/10 i 1/11/2011L'Àlguer
(Sardenya)
SardenyaCentre Excursionista de l'Alguer 1.000
34è29/10 i 1/11/2010Sóller
(Mallorca)
Illes BalearsFederació Balear de Muntanyisme700
33è4-8/12/2009Benifairó i Simat de la ValldignaPaís ValenciàGrup de Muntanya Viarany
GEM de Benifairó de la Valldigna
Grup de Muntanya de la Valldigna
1.000
32è6-8/12/2008MontserratPrincipatClub Muntanyenc de Mollet1.150
31è1-4/11/2007Prats de Molló
(Vallespir)
Catalunya NordGrup Excursionista Delit Tenim750
30è12-15/10/2006Pollença
(Mallorca)
Illes BalearsSecció de Muntanya del Club Pollença400
29è28-31/10 i 1/11/2005Vall d'AlbaidaPaís ValenciàCentre Excursionista d'Ontinyent700
28è29-31/10 i 1/11/2004Sant Pau de Segúries
(Ripollés)
PrincipatCentre Excursionista de Catalunya1.100
27è5-8/12/2003La Vall d'Alcalà
(Marina Alta)
País ValenciàCentre Excursionista de Pedreguer1.366
26è
1-3/11/2002Betlem - Artà
(Mallorca)
Illes BalearsGrup Excursionista de Mallorca600
25è12-14/10/2001Prades
(Baix Camp)
PrincipatCentre de Lectura de Reus, SE477
24è12-15/10/2000La Tor de Querol (Cerdanya)Catalunya NordGrup Pirinenc Excursionista Nord-català530
23è30-31/10 i 1/11/1999Sant Cugat del Vallès
(Vallès Occidental)
PrincipatClub Muntanyenc de Sant Cugat418
22è9-12/10/1998Vilafranca
(Els Ports)
País ValenciàCE de Castelló554
21è6-8/12/1997Arnes
(Terra Alta)
PrincipatFoment Excursionista de Barcelona500
20è1-3/11/1996Esporles
(Mallorca)
Illes BalearsGrup Excursionista d'Esporles600
19è12-15/10/1995Prats de Molló (Vallespir)Catalunya NordGrup Pirinenc Excursionista Nord-català630
18è29-31/10/1994Concentaina
(Comtat)
País ValenciàCE Contestà620
17è30-31/10 i 1/11/1993Agramunt
(Urgell)
PrincipatAgrupació Excursionista de l'Urgell
Ajuntament d'Agramunt
630
16è9-12/10/1992La Victòria
(Mallorca)
Illes BalearsGrup Excursionista de Mallorca
Club Pollença
582
15è1-3/11/1991Preventori
(Alcoià)
País ValenciàCE d'Alcoi485
14è1-4/11/1990Escaró
(Conflent)
Catalunya NordGrup Pirinenc Excursionista Nord-català500
13è12-15/10/1989Fotmartina
(Vallès Oriental)
PrincipatAE de Granollers530
12è29-31/10 i 1/11/1988Cala Murta
(Formentor)
Illes BalearsGrup Excursionista de Mallorca
Club Pollença
344
11è9-12/10/1987Font de la Mariola
(Vall d'Albaida)
País ValenciàCE d'Ontinyent880
10è31/10 i 1-2/11/1986Ermita de la Santíssima Trinitat
(Conca de Barberà)
PrincipatCentre de Lectura de Reus441
1-3/11/1985Vallestàvia
(Conflent)
Catalunya NordGrup Pirinenc Excta. Nord-Català430
12-14/10/1984Binifaldó
(Mallorca)
Illes BalearsFederació Balear de Muntanyisme350
29-31/10 i 1/11/1983Les Planes de Montgó
(Marina Alta)
País ValenciàCE de Pedreguer
Ateneu Cultural de Xàbia
470
8-9/10/1982Ansalonga
(Andorra)
Principat d'AndorraClub Pirinenc Andorrà370
11-13/9/1981Montsec de Rúbies
(Noguera)
PrincipatAgrupació Excursionista de l'Urgell600
1-2/11/1980Mentet
(Conflent)
Catalunya NordGrup Pirinenc Excursionista Nord-
català
760
12-14/10/1979Santuari de Lluc
(Mallorca)
Illes BalearsUnió Excursionista de les Illes384
29-30/4 i 1/5/1978Fort de la Serra de Bérnia
(Marina Baixa)
País ValenciàCE de la Vila Joiosa300
15/5/1977Tossal dels Tres Reis
(Baix Maestrat)
PrincipatCentre de Lectura de Reus1.100