9è Aplec Excursionista dels Països Catalans

El Grup Pirinenc Excursionista Nord Català (G.P.E,N.C.) va ser l’encarregat d’organitzar el 9è Aplec Excursionista dels Països Catalans, per la qual cosa, van comptar amb la important col·laboració dels “Amics de Vallestàvia” i de “Terra Nostra”, es va dur a terme de l’1 al 3 de novembre de 1985.

Aquest aplec va tenir una importància amb gran valor simbòlic, ja que es va commemorar en aquella ocasió el 7è Centenari de l’ascensió al Canigó pel rei Pere II, el Gran, així com també el 1er Centenari de l’obra “Canigó” del Mossèn Cinto Verdaguer. També aquest Aplec va estar dedicat al II Congrés Internacional de Llengua Catalana.

Aquell any també estava dedicat al II Congrés Internacional de Llengua Catalana aquest fet responia i feia menció al segon eix dels objectius marcat en el manifest dels aplecs que troba el seu origen en el principi unificador d’una mateixa llengua parlada, en la consciència i la voluntat de pertànyer a una mateixa comunitat ; pubilla d’una llarga història comuna i dotada de línies culturals inspirades de les mateixes arrels. D’una altra banda, l’interès a la coneixença i a la protecció d’un patrimoni natural comú necessita la coordinació de sabers tal i com la solidaritat dels esforços amb l’espai català.

El petit poble de Vallestàvia, va ser l’escollit per l’ instal·lació del campament d’excursionistes vora del Boulés i durant tres dies es va gaudir dels colors de la tardor. Els assistents van poder escoltar les conferències de l’escriptor Pere Verdaguer, un dels autors més prolífics de la Catalunya nord amb els seus treballs sobre dialectologia rossellonesa i literatura rossellonesa, qui en aquell Aplec va parlar sobre l’obra de Jacint Verdaguer; i posteriorment, d’en Joan Raynal sobre la vida quotidiana a l’edat mitjana en aquesta regió. Tanmateix, es van poder veure dues exposicions l’una dedicada a “L’any mil al Bulès” preparada pel priorat Serrabona i l’altre sobre els diferents oficis del Conflent anomenada “El Conflent fa temps” a càrrec de “Terra Nostra”.

Hi havia la possibilitat d’una alternativa que era visitar l’Abadia de Sant Miquel de Cuixà i el priorat de Serrabona. Posteriorment, es va poder gaudir d’un foc de camp, amb l’animació del cantant nord-català Maties Mazarico.

El dissabte es va fer una excursió cap a Prat de cabrera i Vallmanya, de la mà del batlle de Vallestàvia, Alain Taurinya,  professor, historiador i poeta nord-català, el qual feia de guia i anava explicant la història i les anècdotes dels indrets pels quals passaven tots plegats.

El diumenge, per concloure, es va fer la reunió oficial dels delegats on hi participen els representants de les entitats assistents i on es fa el balanç de l’Aplec que s’està celebrant,  i s’organitza la convocatòria del pròxim any. Després d’haver-se celebrat l’assemblea es va fer una completa visita a la vila.

Al migdia, després de la cloenda oficial Antoni Glory va donar les gràcies amb un parlament com a representant del Grup Pirinenc Excursionista Nord Català i es va destapar una placa commemorativa posada al refugi de Vallestàvia, commemorativa del 9è aplec.

Després de l’acte de clausura es va anunciar que l’any següent  l’Aplec seria a la Conca de Barberà i l’organització a càrrec de la Secció Excursionista del Centre de Lectura de Reus.

La població de Vallestàvia que va acollir el 9è Aplec Excursionista dels Països Catalans.